КАРАВАН ЗДРАВЉА ОВЕ НЕДЕЉЕ У КРУШЦУ
11.08.2010
И током августа месеца, Превентивни центар Дома здравља у Нишу је у сарадњи са Градском општином Палилула организовао преглед здравствeног стања становника на сеоском подручију општине. Екипа «Каравана здравља» је ове недеље наставила своју здравствену мисију у селу КРУШЦЕ. То је био повод да о активностима Каравана здравља, сарадњи са саветима грађана на селу, говоре представници Превентивног центра Дома здравља у Нишу и општине Палилула: Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Милош Стојковић, члан Већа и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе Градске општине Палилула.

Село Крушце има око 243 домаћинства и хиљаду становника. У истуреном оделењу основне школе „Десанка Максимовић“ има 52 ученика - каже Томислав Стојановић, председник Савета грађана села. Уз подршку Општине решили смо проблем организованог одвоза смећа, донекле смањили настајање дивљих депонија али још нисмо обезбедили да у просторијама Дома културе има струју-наглашава Стојановић. По мишљењу Милоша Стојковића, члана Већа Градске општине Палилула, село Крушце има добре потенцијале за развој. На основу иницијативе мештана овог села општина Палилула је поднела захтев да се у делу простора месног Дома културе отвори здравствена амбуланта. Село Крушце је удаљено од најближе амбуланте у Новом Селу око 6 километара а од града 10 километара.

Делегација Општине је информисана и о другим актуелним питањима у овој средини. Екипа КАРАВАНА ЗДРАВЉА је у просторијама школе села Крушце обављала бесплатан преглед заинтересованог становништва, у времену од 09:00–12:00 сати и то: Контролу крвног притиска; Контролу шећера у крви; Мерење телесне тежине и висине; Одређивање БМИ-степена ухрањености; Упознавање са факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова, шећерне болести и неких малигних болести; Консултација дијететичара у циљу превенције гојазности; Едукација о самопрегледу дојке на медицинском моделу у оквиру превенције рака дојке. Мештани села Крушце, у великом броју су се одазвали позиву да провере своје здравствено стање. До краја августа месеца КАРАВАН ЗДРАВЉА биће у Градској општини Палилула: 18.08.2010. у селу МРАМОРСКИ ПОТОК, а 25.08.2010. у селу ВУКМАНОВО- рекао је Славољуб Савић, помоћник начелника Управе у општини Палилула.